Antwerpen heeft er sinds 2015 een nieuw transportmiddel bij: fietstaxi’s. Initiatiefnemer Frank Huys wil zo meebouwen aan een ecologisch verantwoorde stadsontwikkeling. Voor het onderhoud van de fietsen doet Blue Sky beroep op Levanto. Elsan Idrizi (22) krijgt de kans om mee te groeien in het bedrijf.

Blue Sky begon vorig jaar met 3 elektrische taxifietsen in Antwerpen, ondertussen zijn dat er 8 geworden. Behalve als ecologisch transportmiddel dienen de fietsen ook als mobiel communicatieplatform. “Beplakte fietsen rijden op de Meir voor kledingszaken, telecomoperators,...” vertelt Frank Huys, eigenaar van Blue Sky. “Zo kunnen we op een ecologische manier reclame maken in het hartje van de stad.”

Sinds april kan Frank rekenen op de hulp van Elsan om de taxifietsen te beplakken en onderhouden. “Onze samenwerking zit in de opstartfase, maar ik denk dat Elsan het wel leuk vindt om mee te draaien in onze start-up. Hij is heel leergierig en leert veel bij over de e-bike, die in de toekomst steeds belangrijker wordt.”

“In het vijfde middelbaar ben ik gestopt met school,” vertelt Elsan. “Gelukkig kon ik snel aan de slag bij Levanto, in de schrijnwerkerij. Dat bleek uiteindelijk toch niet zo mijn ding te zijn. Daarom ging ik aan de slag bij het fietsbeheer. Ik onderhield en herstelde de gele studentenfietsen van Levanto.” De  jaren daarna deed Elsan heel wat ervaring op in fietsbeheer en hij volgde een opleiding tot fietstechnieker. “Vorige week legde ik mijn examens af en gisteren kwamen de resultaten binnen: Geslaagd!”, lacht Elsan.

Nu werkt Elsan in het fietspunt onder het station van Berchem en tweemaal per week onderhoudt hij de taxifietsen van Blue Sky. “Mijn coördinator vroeg me of ik in dit project wou stappen en ik ben heel blij dat ik die kans kreeg. Ik ben nu één jaar de enige technieker bij Blue Sky. In die periode kunnen Frank en ik uittesten of we goed kunnen samenwerken.”

Ook Axel Verstrael, bedrijfsleider fietsbeheer bij Levanto, is blij met de samenwerking. “Dit is een heel interessant proefproject. Het is de eerste keer dat we op deze manier samenwerken met een onderneming om iemand de kans te geven op een vaste werkplek. Er is alvast interesse vanuit andere bedrijven voor soortgelijke projecten.”

Emmie Malfliet @APjournalistiek