Opgeven is geen optie. Klinkt cliché, maar voor Fred Nutifafa is dit wel waarheid. "Je moet steeds positief zijn voor jezelf", adviseert Fred. Fred heeft een lange weg afgelegd voordat hij via Levanto een interessante job kon vinden.  

Moeizame tocht 

"Toen ik alleen in België aankwam in 2005 heb ik veel geduld moeten hebben. Ik had problemen om de nodige papieren te krijgen. Na vele maanden kreeg ik tijdelijke papieren om in België te werken", verzucht Fred. Fred startte als fabrieksarbeider. Een collega van hem merkte echter op dat hij gemotiveerd was om een andere, geschikte job te vinden. Zo komt Fred bij Levanto terecht. 

Van alle markten thuis 

"Bij Levanto hebben ze me meteen doorverwezen naar de opleiding Bouw", vertelt Fred. Daar heeft hij allerlei opdrachten uitgevoerd. Fred is nu van alle markten thuis. "Ik heb veel bijgeleerd en weet nu hoe ik onder andere moet plamuren, bepleisteren, schilderen en restaureren. Dat is ook handig bij mijn nieuwe job. Zo kan ik collega’s op weg helpen." Dankzij die uitgebreide ervaring en blijvende motivatie, bemachtigde Fred onlangs een job bij de NMBS. 

Opknapbeurt 

Fred is begin september in Mechelen gestart en schildert nu oude of kapotte treinen. Fred doet zijn job graag. "Ik heb nood aan een vaste werkplek met duidelijke afspraken. Nu ik voor de NMBS werk heb ik een duidelijk perspectief", getuigt Fred.  

Fred past zich ook makkelijk aan en is gedisciplineerd. "Ik doe steeds wat er van mij verwacht wordt. Ik wil de baas tevredenstellen met mijn werk en zo help ik ook Levanto. Gelukkig heb ik ook fijne collega’s en een behulpzame baas."

Stabiel leven 

Na jaren inzet en dankzij de hulp van Levanto heeft Fred nu zicht op een vaste job. Zijn 17-jarige dochter woont nu bij hem en Fred wil ook voor haar een stabiel leven. "En nu wil ik ook graag dat rijbewijs", lacht Fred. Zijn motivatie lijkt onuitputtelijk. 

Talithya Michielsen @ Co-Vibes 

Reactie toevoegen