Je kaartje scannen aan de Velostalling, de fiets nemen en naar je afspraak vertrekken. Wim is een van de medewerkers die de tweewielers steeds netjes in de stallingen zet. Hij nam ons mee op pad en vertelde zijn verhaal. 

In een fabriek in Hoboken staan alle werknemers van Velo op post om jou en mij te voorzien van de rode velo’s in de stad. Wim is een van de arbeidskrachten die via Levanto bij het fietsenbedrijf terechtkwam. Zijn leven is er eentje met ups en downs. 

 

“Tot 2014 liep ik doelloos door het leven. Ik verloor net mijn moeder aan hartfalen, nadat eerder al mijn zus en enkele jaren later mijn vader het leven lieten.” 

“Maar al voor het overlijden van mijn ma, was ik lange tijd het spoor bijster. Mijn zoektochten naar een vaste job eindigden altijd in mineur. Daardoor verdween mijn zelfvertrouwen, dwaalde ik van het pad af en raakte ik drugsverslaafd.” 

“Ik gebruikte de drugs om te ontsnappen aan de realiteit”, vertelt een zichtbaar geëmotioneerde Wim. “Mijn leven zat echt in een sleur: ik had geen werk, geen routine en liep rond met een leeg gevoel.” 

 

Andere boeg 

Na het overlijden van zijn moeder, besloot Wim zijn leven over een andere boeg te gooien. Hij ruilde de drugs in voor een stabiel leven. “Ik besefte dat het niet langer zo verder kon gaan. Ik ging op rehabilitatie om mij van mijn drugsverslaving af te helpen. Dat gebeurde met succes. Sindsdien ging het opwaarts met mijn leven.” 

 

“Ik meldde me aan bij Levanto, omdat ik te horen kreeg dat het dienstenbedrijf ideaal is voor mensen die een moeilijke periode doormaken in hun leven en moeilijk aan werk geraken.” 

 

“In het begin verliep de samenwerking stroef, maar dat lag deels aan mezelf. Ik was veel te ongeduldig en verwachtte dat de eerste sollicitaties meteen zouden resulteren in een vast contract. Ik besloot op interimbasis verschillende kleine klusjes te doen. Dat zorgde voor een boost en vergrootte de wil om te werken.” 

Standvastigheid 

“Na verloop van tijd kreeg ik Cis Van Uffelen als begeleider toegewezen. Hij vertelde mij dat er een toffe baan beschikbaar was bij Velo.” “Cis bracht mij in contact met Alain Degol, de verantwoordelijke van Velo. We gingen een gesprek aan, waarbij we het onder meer hadden over mijn persoonlijke situatie en mijn zoektocht naar een vaste job.” 

 

Het gesprek resulteerde meteen in een vast contract bij Velo. “Ik maakte blijkbaar een goede indruk op Alain, want enkele dagen later kreeg ik te horen dat hij me graag wilde verwelkomen als zijn collega.” 

 

Wim kan zijn geluk niet meer op en geniet iedere werkdag van zijn job. “Ik zit hier helemaal op mijn plek. Mijn collega’s zijn tof, de uren zijn goed en ik heb eindelijk standvastigheid in mijn leven. Ik loop weer rond met een doel.”  

 

Huisje, boompje, beestje 

De uitzichtloze situatie van Wim heeft volledig plaatsgemaakt voor een rooskleurige toekomst. 

  

“Inmiddels werk ik hier al 2,5 jaar, ben ik 5 jaar clean en mag ik mezelf ploegbaas noemen. Bovendien heb ik een huis gekocht, een auto aangeschaft en word ik binnenkort vader. Ik voel me als herboren en kijk enkel nog vooruit.” 

Yassine Taouil - @APjournalistiek

Reacties

Reactie toevoegen