Regelmatig poetsen is belangrijk om corona en bacteriën weg te werken. Maar hoe doe je dat dan best? En hoe was je kleren van een gezinslid dat vermoedelijk besmet is met het coronavirus?

Coronavirussen hebben aan de buitenzijde een enveloppe die bestaat uit eiwitten en lipiden (vetten). Die lipiden worden aangetast door zeep en alcohol. Er zijn dus geen hoogtechnologische ontsmettingsmiddelen nodig. Klassieke zeep (en eventueel alcohol) volstaan.

Dettol is bijvoorbeeld zeker bruikbaar want het bevat ook een detergent.

 

Met welke producten kan je harde oppervlakten schoonmaken?

Gewone zeep en water volstaan, je hoeft dus niet naar speciale schoonmaakproducten over te schakelen. Is een oppervlakte echt vuil? Dan kan je op die plaats een desinfecterend middel gebruiken of een alcoholgel met minstens 70% alcohol. Draag dan handschoenen om je huid te beschermen en zorg voor voldoende verluchting.

Op dit ogenblik wordt javel uitgeroepen tot een wondermiddel. Kies je hiervoor? Gebruik het dan enkel voor vloeren (keramische tegels, beton,...). Gebruik het zeker niet op houten vloeren, parket, enz. Dit zal veel zaken beschadigen door ze te ontkleuren en te laten roesten.

Kijk naar de houdbaarheidsdatum van het product. Vervallen javel is niet geschikt als poetsmiddel tegen corona. Volg de gebruiksaanwijzing en hanteer de juiste dosering.

 

Met welke producten kan je zachte oppervlakten schoonmaken?

Ook hier volstaan zeep en water. Speciale producten vermeld in bovenstaande alinea zijn ook van toepassing.

 

Hoe kan je elektronica en het scherm van je smartphone poetsen?

Voor touchscreens, toetsenborden of afstandsbedieningen kan je sprays, vochtige doekjes of reinigingsdoekjes gebruiken die minstens 70% alcohol bevatten.

 

Hoe moet je kledij en lakens wassen om coronabesmetting te voorkomen?

Als je in contact bent gekomen met iemand die het coronavirus draagt, is het belangrijk om je kledij op de hoogst mogelijke temperatuur te wassen en nadien goed te laten drogen.

Draag gerust wegwerphandschoenen om kledij van een besmette persoon in de wasmachine te steken. Was je handen als je ze uittrekt. Vergeet ook kleerhangers niet te ontsmetten als je die gebruikt.

Was van iemand die ziek is hoeft niet apart gewassen te worden.

 

Poetshulp van Levanto

Graag wat extra hulp thuis in tijden van corona? Onze poetshulpen staan voor je klaar! Dat betekent ook meer vrije tijd voor jou.

Ontdek hier ons aanbod van Poetshulp

Poetshulp van Levanto

Reactie toevoegen

Of bel naar 0485 552 622. Wendy en Mariem staan je graag te woord. Een mailtje kan ook naar poetshulp@levanto.be.